Όπως το διατύπωσες εντός Δημοτικού Συμβουλίου, δεν θεωρείς ότι πρέπει να δοθούν 12 εκ για το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο της πόλης στη Μεσοράχη γιατί λέει θα αντιδράσουν όσα παιδιά πηγαίνουν στα παλαιότερα σχολεία. Μα με το ίδιο αίολο σκεπτικό δεν θα έπρεπε να χτίζονται καθόλου νέα σχολεία.
Θα μου επιτρέψεις να σου μιλήσω σε πρώτο πρόσωπο.
Η λογική σου Μανώλη θα μας γυρίσει 5 χρόνια πίσω.
Ήταν το 2018 (μετά από πρόταση της Ένωσης Γονέων όταν ήμουν πρόεδρος της), που αναδείξαμε το πρόβλημα της σχολικής στέγης σε μονοθεματικό Δημοτικό Συμβούλιο.
Εκεί πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για να προχωρήσει η μελέτη για την ήδη εγκεκριμένη (από το 2009) με ΦΕΚ από το υπουργείο, ανέγερση του 3ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου, χωρητικότητας 400 μαθητών έκαστο.
Αγαπητέ Μανώλη Μενεγάκη, πρέπει να γνωρίζεις για όλες τις δυνατότητες χρηματοδότησης σχολικών κτιρίων και σου επισημαίνω το εξής:
Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης, έκανε παρέμβασή της πριν τον covid, στον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη. Εκεί μετά από εισήγησή μου, περιέγραψα την αθλιότητα της σχολικής στέγης στον Άγιο Νικόλαο και ο Περιφερειάρχης υποσχέθηκε πως αν ο Δήμος φέρει ώριμες μελέτες, δεσμεύεται να τις εντάξει στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης και να το επιχορηγήσει. Μαλιστα προς επικύρωση των όσων λέω επικαλούμαι το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας αλλά και τη μαρτυρία του συμπολίτη μας δημοσιογράφου Μιχάλη Ατσαλάκη που ήταν υπεύθυνος στο γραφείου τύπου του.
Δήμαρχε σε παρακαλώ ανέστειλε αυτό σου το δισταγμό.
Μη βάζεις πλάνο παραίτησης αλλά επιμονής. Είναι μεγάλη προσωπική σου ήττα στη πρώτη δυσκολία να κάνεις πίσω.
Φέρε αυτήν την επένδυση στη πόλη και θα είμαστε όλοι δίπλα σου, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη νέα γενιά που έρχεται και που δε βρίσκει να κάνει μάθημα παρά σε κοντέινερ. Εσύ θα διεκδικείς στα υπουργεία και στους διαδρόμους και μεις με τη γροθιά σηκωμένη στους δρόμους.
Ο Άγιος Νικόλαος λόγω της τουριστικής του ανάπτυξης στις περιοχές του οικιστικού του ιστού αλλά και του Καλού Χωριού, Σισίου, Ελούντας-Πλάκας, αυξάνει κάθε χρόνο τους μαθητές που μπαίνουν στη Δημόσια Εκπαίδευση.
Μέχρι τώρα αυτοί οι κατ έτος 20-30 παραπάνω μαθητές, έμπαιναν σε λύσεις-μπαλώματα μέσα σε προκάτ αίθουσες εντός των αύλειων χώρων των σχολείων. Όμως τώρα και οι αυλές γέμισαν. Και μαζί και τα λειτουργικά προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Μανώλη, αυτό που θα αντιμετωπίσεις στο μέλλον με την εξεύρεση χώρων διδασκαλίας θα είναι δραματικό ακόμα κι αν συνεχιστούν οι μελέτες. Γιατί στην καλύτερη εκδοχή μιλάμε για αποπεράτωση μετά από 5-6 χρόνια από σήμερα.
Άλλαξε λοιπόν ρότα. Ζήτα τη γνώμη των συλλόγων καθηγητών και γονέων και πείσμωσε με αυτά που θα ακούσεις. Πείσμωσε με την κατάσταση της σχολικής στέγης στη πόλη. Μίλα με τη ΔΕΠΑΝ (την εταιρεία που κάνει τη μελέτη) για τη δυνατότητα μείωσης κόστους στη κατασκευή και στη συντήρηση κι άλλαξε κάποιους όρους για στεγασμένα γυμναστήρια που σήμερα δεν συμπεριλαμβάνονται.
Όμως μην κάνεις πίσω.
Οι καιροί ου μενετοί.
Βασίλης Χατζηδάκης